Čajovník čínský

15.11.2009 13:58

     

pravý čínský - z mladých lístků si můžete vařit vlastní zelený čaj. který kromě jiného napomáhá i k redukci váhy. 

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:
Čajovník je stále zelený subtropický až tropický
keř. Listy má tuhé, kožovité, kopinaté,
v mládí na rubu světlé. Plody jsou dřevnaté trojpouzdré
tobolky s jedním až třemi hnědými semeny.
Květy opylují hlavně včely, v bytě je nutné
opylení provést vatou, nebo štětečkem. Čajovník
kvete na podzim a celou zimu.
Rostliny mají dvě zřetelně odlišné periody
růstu. Jarní perioda růstu je v květnu a letní koncem
července a srpna. V našich podmínkách čajovník
y začínají kvést zhruba po deseti letech.
Čajovník přesazujeme jednou za rok, nejlépe
v březnu do rašeliny do které přidáme hnojivo
Plantacote. Nesnáší přemokření (uhnívají kořeny)
a zásadně nesnáší vápno v půdě. Více než 3%
uhličitanu vápenatého způsobí, že keř uhyne.
Růst rostliny na jaře začíná při teplotě vzduchu
10–12 °C. Rostliny snášejí i zastínění, neboť divoké
formy rostou jako podrost velikých stromů.
Tudíž je možno rostliny pěstovat i v bytech za
okny otočených k severu. Od jara do podzimu je
možno rostlinu pěstovat i na balkonech.
Aby květináč snadno nevysychal, tak jej zastíníme.
Když rostliny dobře rozvětví a vytvoří
pěkný keřík, je možno začít se sklizní listů. Sklízí
se 3 nejmladší lístky na vrcholu nového výhonu.
Listy možno použít na čaj zelené, usušené a nebo
provést fermentaci. Listy obsahují 70 až 80 %
vody, 29 % tříslovin, alkaloidy, zejména kofein
1–4,5 %, dále éterické oleje, které dodávají typické
aroma. V listech je asi 25 % bílkovin z celkové
sušiny. V zelených listech je značné
množství vitamínu C, který i z části přichází do
čaje.
Nejvážnějším škůdcem čajovníků v našich podmínkách
je puklice a sviluška.

zdroj:http://www.zahradnictvikruh.cz/cajovnik-cinsky-ean0062-skup04.php

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.