Kung Fu Cha

24.10.2009 14:54

Kung Fu Cha
 
Image
 
Kung Fu příprava čaje, je vlastně dokonalost sama (Kung Fu v číně neznamená jak by si evropan myslel bojové umění ale Kung Fu znamená prostě něco dělat dobře, vynikat v tom.) Takže kung fu cha je prostě maximálně dobrá příprava čaje.Jednotlivé vonné a chuťové vrstvy se odlupují a vychutnávají každá zvlášť a nálevů je hodně. Třeba u Puerů se říká každý na rok zrání, ale je to dle čaje.
Znovu podotýkám takto připravuji čaj já, není to možná dle údajných regulí a pouček, ale toto fórum a stránky jsou o zkušenostech mých, přátel čaje a ne žádné doktríny
Takže jdeme na to: Jsem zastánce tradičních metod a čajů, takže jsem zvolil tento čajík
 
ImageImage
 
CNNP 2000, Zhuan Cha Leaf Grade 5 je to tmavý, tedy shu puer je dostatečně vyzrálý a pro kung fu přípravu velmi vhodný.
Takže si připravíme čajík, pomůcky a hlavně dostatek času a dobrou náladu!
Jako nejdůležitější je všechno nádobí vyhřát vroucí vodou, připravit tak na zalití čajík a nezapomenout na oplachovací nálev. Vše bude doplněno fotkami a popisem.
Pomůcky:
Čajové moře - je dřevěné, kamené, z yixingu, kovu... je to vlastně pracovní "plocha" na které připravujeme čaj, má dvojité dno kam odtéká přebytečná voda a čaj. Při přípravě je nutne stále konvičku polévat vroucí vodou a je dobré potírat čajem po oplachovacím nálevu samotnou konvičku štetečkem. Podpoříme tím vznik žádoucí patiny na konvičce.
Čaj - Zvolíme dle chuti, množství dle chuti a konvičky. Přibližne 6-10g.
Konvička - Volíme z Yixingu, velikost menší tak 150Ml a méně, dobře zatažená a těsnící konvička je výhodou.
Šálky - Připravíme si nádobu na slévaní, může být třeba větší šalek, o objemu kovničky a pak šálek na pití a čichací pohárek.
Štěteček - Je vhodný na potírání konvičky čajem, na vytvoření patiny. Neni pochopitelně nutný.
Utěrka, vroucí voda, sítko .... - Toto jsou další věci které krom vody nepotřebujeme, ale detaily tvoří dokonalost jen bych se zastavil u sítka, já jej nepoužívám mě se naopak líbí plavajíci kousky lístů v pohárcích, tohle ať si každý vychytá sám...
Příprava: Tak máme připraveno nádobí, čaj, vodu... vše vyhřáté, vložíme čaj do vyhřáté konvičky a protřeseme, za pár vteřin přivoníme a kocháme se jak se krásně rozvoněl...
Oplachovací nálev: Dle čaje volíme většinou jeden, u pevně lisovaných čajů můžeme i dva. Oplachovací nálev je rychlý, a vylejeme jej do šálku a tim je předehřejeme opět a pak polijeme konvičku a štětečkem roztíráme po porvrchu. Následně vylijeme i ze šálků na konvičku a znovu potíráme. Někdo se řídí tím jak je konvička plná na hubičce je kapička, ta když se zatahně zpět a opět ven ( čaj se nadýchne ) tak se sléva a nálev je hotov, někdy to směrodatné je, někdy ne, zkuste a uvidíte.
Oplachovací nálev
Image
 
Potírání konvičky
 
Image

Používání čichátka a přelévaní.

ImageImageImage
 
 
1. nálev: Opět voda 99°C a doba louhování dle čaje, budu popisovat tedy náš Puer Cihla z roku 2000 CNNP. Doba louhovaní asi 10s, doporučuji cit a ne stopky... Hlavně prosím vylijte všechnen čajík z konvičky, nenechávejte tam nic, dejte si s tím práci, může to velmi negativně ovlivnit následující nálevy! Nálev přelijeme z slévací misky do čichacího pohárku a přiklopíme miskou, po té rychle obrátíme ( taková machrovinka chce to cvik ) a pomalu zvedáme pohárek, tím se nám čajík efektně přelije do pohárku na pití či misky. Čicháme k pohárku kde na stěnách ulpěla vůně a vychutnáváme si tuto chvíli..
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Barva temně hnědá až karamelová, vůně je naprosto úžasná, čokoládová, vanilková se stopami oříšků, každá vůně se odlupuje zvlášť, stejně tak chuť. Chuť je plná, měnící se v ušlechtile hořko sladkou s kakaovým tónem, první nálev je taková předzvěst, jak se to bude dále vyvíjet.

2. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s víc to nebude.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Nálev je hnědočerný, vůně jemná, čokoládová, karamelévá... Chuť je hodně jemná, plná, čokoládová, evokuje sladkost v ústech a má skořicovou koncovkou, asi nejlepší nálev.

3. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s víc to nebude.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Čajík má stále stejnou temně hnědou až karamelově černou barvu. Vůně je silnější a projevují se květové a kakaové tóny.
Chuť je lehce plná, nakyslá, ale velmi příjemná, s kakaovým tónem a sládnoucím dozvukem. Výtečný nálev, co se nám mění na jazyku každou chvilku.

4. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je nepatrně cítit po arakovém oříšku, to jest jemně mátová, dále stopa vanilky a skořice, čaj nám opět ukazuje co umí. Chuť je jemná, plná, sládnoucí, lehce nakyslá po polknutí a opět sládnoucí, po hořké čokoládě chutnající a lehce květinové dozvuky tam cítím.

5. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.


Image


Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je jemná po arakovém oříšku a oříškácích vůbec. Chuť je plná, příjemně nasládlá, kakaová se stopou oříšků. Stále si drží hutnost a olejnatost nálevu.

6. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.


Image
 
 
 
Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je jemnější s kakaovými a čokoládovými tóny. Chuť je jemnější, příjemně se projevují zemité tóny snoubící se s čokoládovou chutí. Čaj opět začal evokovat sladkost v ústech.

7. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 10s.
 
 
Image
 

Vlastnosti: Barva je stále temně hnědá, ale už průhlednější, čaj neztratil nic ze své síly. Vůně je jemná, lehce araková a lehce zemitá. Chuť je jemná, příjemná sládnoucí a lehce příjemně nakyslá. Stále čokoládové tóny.

8. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 10s.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně je stále plná, příjemná s květinově čokoládovým tónem. Chuť je opět kakaová, až kávová, plná... čaj se opět ukazuje v plné parádě.

9. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 15s.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně je ještě jemnější ale přesto velmi příjemná, po arakovém oříšku a čokoládě. Chuť je lehce nakyslá, příjemná, hodně evokuje sladkost, stopy čokolády a lehce květinové chutě.

10. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 25s.
 
 
Image
 

Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně slábne, nálev taky. Přesto je chuťově velmi příjemný, nasládlý s čokoládovým tónem a dozvukem.

11. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 60s.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Barva slábne a celý nálev taky, vůně je již také stejná, jemná, ale stále se dá velmi dobře pít. Chuť se již nemění, stále má velmi dobrou koncovku.

12. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 60s.
 
 
Image
 
 
Vlastnosti: Ikdyž slábne tak barva je stále hezká hnědá, síla taky je i vůně, ale já končím 1,6l čaje mi v tuto chvíli dostačuje, kdyby jste tento čaj dělali s přáteli tak věřím že ještě pár nálevů snese.

Tento čajík, mě velmi nakopnul, ovlivňuje nás hodně co se stimulace týká, netřesou se po něm ruce, ikdyž je opravdu hodně stimulující. Cítím se skvěle a vyrovnaně. Zkuste a uvidíte.

Po ukončení čajování je zajímavé vysypat čaj z konvičky a podívat se cože jsme to vlastně pili. Je to takové hezké zakončení a poděkování čaji.
 

Vylouhované lístky
Image
 
Nakonec opláchne nádobí a konvičku vypláchneme vroucí vodou, rychle nám uschne..
 
zdroj:
 


Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.