Recenze na knihu Příběh čaje

17.11.2009 21:37

Recenze na knihu Příběh čaje z časopisu Dotek č. 2/2003

Dotek 2/2003
Únorové vydání měsíčníku Dotek se celé zabývá čajovou tématikou.

Rozhodli jsme ještě s dalšími milovníky čaje, že upozorníme na nejnovější knihu o čaji tímto způsobem - každý, a bude nás více z celé ČR - sdělí něco ze svých dojmů. Myslím, že jde asi o zatím nejúplnější knihu o čaji a čajové kultuře, která skutečně vyniká množstvím nádherných fotografií a snaží se zmínit v podstatě o všem. Stává se tak jakousi encyklopedií.

Jiří Mazánek, milovník čaje tuareg, Praha, Pardubice aj.

Se Zdeňkem Thomou jsem se setkal kdysi při otevírání čajovny na Václavském náměstí. Pak jsem vídával jeho fotografie a publikace při různých příležitostech. Ale nejvíce legrace jsme si užili při naší společné cestě do Indie, kterou jsme podnikli, tuším, v roce 1995 nebo 1996. Stal se naším cestovatelským guruem a bzučivý zvuk jeho masivního fotoaparátu dával tušit, že z našeho čajového tripu vzejde další pokračování. Po dlouhých letech příprav se rýsoval hřbet velké překrásné knihy o čaji, která je opravdovou poctou čajomilství v Čechách. Měl jsem tu čest do ní přispět, a učinil jsem tak velice rád. I když v té době již coby čajový odpadlík - ex-milec čaje - provozovatel Dahabu - restaurace s čajovnou. A proto touto cestou díky Zdeňkovi Thomovi a jeho literárně talentované rodině za neobyčejný výkon, který přinesl dílo požehnané. A taky dík, Zdeňku, za tu čokoládu na treku v Himálajích, která mě postavila na nohy, když už jsem nemohl, a taky dík za tu plechovku Gambrinusu, kterou jsi před námi tajil po dva měsíce putování Indií, abychom si jí pak mohli slavnostně připít v nebeských výšinách po usilovném výstupu. Zdeněk Thoma je opravdový čajový guru.

Luboš Rychvalský

Ať otevřeme "Příběh čaje" od Thomových kdekoliv, jsme stále na dobrodružné čajové stezce. Jednou se ocitneme v čchungčchingské čajovně, kde autorka příspěvku "Čajovna mého dětství" vypráví své vzpomínky na dětství prožité v blízkostí rušné čajovny. Je to příběh plný poetických a upřímných vyznání plných radostí i strastí života. Na jiné straně si pomalu vysrkáme se Zdeňkem Thomau, spoluautorem knihy a jejím dvorním fotografem v jedné osobě, pár doušků himálajského slaného čaje a ohřejeme si tak zimou zkřehlé prsty. Neopomeneme se zastavit načerpat sil v šoférské čajovně na silnici mezi Herátem a Kandahárem, abychom vydrželi cestu do Káhiry, kde nás již v jedné malebné čajovničce trpělivě očekává Luboš Rychvalský. Místní čajmistr přináší silný mátový sladký čaj, nejlepšího společníka k rozhovorům na věčná témata, stolním hrám i kjablky vonící vodní dýmce, a zvysoka jej nalévá do malých sklenek. Konečně jsme již doma, je večer a připravujeme pro své přátele vynikající posilující „Masala čaj" ze specielně namíchané směsi koření dle indické receptury, vůně kardamomu se mísí se skořicí... Kniha „Příběh čaje" od Soňi, Zdeňka a Michala Thomových je nejbohatší knihou na českém políčku čajově kulturním, najdete v ní fotografie, které svědčí nejen o profesní jistotě, ale hlavně o dlouholeté práci, která v pravý čas vyzrála v rozsáhlou zpověd milce čaje.

Jiří Loskot. Dobrá čajovna. Tábor

Příběh Příběhu čaje
Když se před osmi lety po návratu z Indie - z naší společné čajevědné expedice za Čajovým králem - Zdeněk T. poprvé zmínil o své chuti dát jednou dohromady na podkladu svého košatého fotoarchívu výpravnou knihu a čaji, považovali jsme to za krásný sen. Když se pak pa letech Michal T. s mladickým elánem pustil do čajového badatelství, zpozorněli jsme. Ovšem teprve když se paní Soňa T. s ženskou pečlivostí chopila otěží rodinného autorského kolektivu, s chutí jsme přijali pozvání ku spolupráci a přispěli několika obrazovými a textovými střípky do vznikající čajimilé arcimozaiky.

Příběh čaje je nejlepší nám známou evropskou knihou o čaji. Snad bude mít v budoucnu možnost Evropu o tom i přesvědčit.

Za Spolek milou čaje Aleš Juřina, Praha

Vzácný předvánoční dárek připravila nám čajem nadšená rodina Thomů. Po letech strávených putováním po nejvyhlášenějších světových čajových oblastech, spojeném s podrobným studiem bezpočtu objevených čajů a výrobních technologií, přišla na český čajechtivý trh objemná "čajová bible" plná inspirujících fotografií a poutavého čtiva. Nuže, čajaři, rozlouhujte čajové svitky své nejoblíbenější, najděte sobě důstojné a klidné místa s půvabným výhledem a nechejte si převyprávět Příběh čaje tak, jak ho seznal věhlasný český cestovatel a fotograf se svými blízkými. Také si sám často najdu chvilenku u gaiwanu Tygřího pramene a s pohledem na fotografie plantáží plných kamélií v příjemné nostalgii zavzpomínám na čajovou výpravu po východní Číně... A máchovsky si po- vzdechnu: Soňo, Zdeňku, Michale...

Díky za knihu pro všechny!

A ke známému výroku Zdeňka Thomy: „Víte, co je na cestování nejhorší? To cestování!", si dovolím podotknouti, že i to nejhorší při cestování se daleko lépe snáší se zavařovací sklenicí plnou zeleného Yünnanu.

S úctou č. L Huben Pardubický. Dobrá čajovna. Pardubice

Knihu jsem si sám nekupoval, čekal jsem, zda mi ji někde věnuje pod stromeček. A tak se i stalo. Obdivuji odvahu autorů i vydavatele, se kterou vytvořili toto čajové veledílo. Zatím jsem četl jen některé části a mám velikou radost, že se to podařilo. Je to skvělá a praktická příručka čajovníka, velkoryse řešená publikace, kde najdu vše potřebné i mnoho zajímavostí, o nichž jsem neměl ani zdání. Díky za ni.

Petr Zapletal, čajovna Medina. Vlašim

Příběh čaje je kniha, nad kterou čajovníkovo srdce zaplesá. Snad poprvé nemusí člověk číst se strachem, jakou hrůzu se o "čajových tradicích" dozví, ale naopak může z ní čerpat mnohé zajímavé informace. Když k faktografické přesnosti dodáme ještě čtivost a smysl pro šířku tématu, který neulpívá na osobnosti autora (citáty z jiných děl), máme nádhernou knihu, která se dá číst od začátku až do kance anebo třeba jako kaleidoskop tu odsud, tu odtamtud... a líbí se mi!

David Grešák, Dobrá čajovna Nad Okem, Praha
Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.