Jak si doma uložit čaj, aby dlouho vydržel.

27.10.2009 18:39

Možná jste si právě dnes v čajovně nebo v obchodě s čajem koupili čerstvý voňavý čaj a uvažujete, do čeho si doma čaj přesypete. Aby Vám čaj vydržel dlouho dobrý a aromatický, chraňte čajové lístky před světlem, vzduchem, vlhkem a pachy!

Papírové a jiné sáčky

Obyčejný papírový sáček by měl vždy sloužit pouze pro rychlé přenesení čaje z obchodu domů. Pro kvalitní čaje je však v obyčejném papírovém pytlíku každá cesta dlouhá! Lepší papírové sáčky jsou zevnitř voskované, nebo potažené tenkou folií. Bezpečný transport čaje bez ztráty vůně a čerstvosti Vám také zaručí celofánové a foliové sáčky. Pokud není zbytí, v sáčku s neprodyšnou vrstvou Vám čaj doma nebo na cestách nějakou dobu čerstvý vydrží. Na igelitové a mikrotenové sáčky ale zapomeňte, neudrží aroma!

Čajové plechovky

Plechová dóza je vhodná pro skladování čaje pouze v případě, že její uzávěr dobře těsní a není-li dóza uvnitř cítit kovem. Ozdobné plechové krabičky na čaj vybírejte pozorně, často příliš netěsní. Čtvercové čajové plechovky s kruhovým víčkem těsní dobře, nevýhodou je však nesnadné otvírání zamáčknutého víčka. Nejlepší variantou jsou asi kovové plechové dózy s dvojitým uzávěrem nebo těsnící plechové dózy s pákovým uzávěrem, který víko pevně přitáhne.

Skleněné dózy na čaj

Průhledné skleněné dózy se silikonovým těsněním dobře chrání čaj před vzduchem i cizími pachy, ale už ne před světlem. Čirou skleněnou dózu s čajem je proto nutné uložit mimo dosah světla! Velmi vhodné pro skladování čaje jsou prachovnice z tmavého skla s širokým hrdlem. Výborně těsní, chrání čaj před vlhkostí a před světlem. Díky zúženému hrdlu však prachovnice nejsou vhodné pro skladování velkých nesvinutých čajových lístků.

Porcelánové a keramické dózy

Nádobky z porcelánu, keramiky jsou velmi vhodné pro uložení čajových lístků. Materiál neovlivňuje vůni čaje jako některé kovy, chrání čaj před světlem a navíc má často dekorativní vzhled a někdy i uměleckou hodnotu. Hlavním kritériem pro výběr takovéto nádoby je proto její vzduchotěsnost - ochrana čaje před zvětráním, pachy a vlhkostí.

Vakuové zásobnice na čaj

Ideálním řešením se zdají být neprůhledné vakuové čajové zásobnice. Dózy z tvrdého plastu jsou opatřeny vzduchovým ventilem, který díky podtlaku dózu s čajem hermeticky uzavře. Nevýhodou těchto dóz je vyšší pořizovací cena a velmi špatná dostupnost na trhu, zvláště v menších velikostech.

Nakupujte a uskladňujte čaj podle osobní spotřeby - čaj ve velké prázdné dóze by Vám zvětral! Pro domácí použití většinou postačí dóza o objemu do 300 ml, do které se Vám vejde přibližně 100 g sypaného čaje - podle velikosti lístků. Ať už zvolíte pro uskladnění čaje jakoukoliv nádobku, otvírejte ji pouze po nejkratší nutnou dobu a vždy ji pak hned pečlivě uzavřete. Dobře uložený a opatrovaný čaj ze skvělé sklizně Vám vydrží mnohem déle. A tak si i po čase můžete svůj oblíbený čaj vychutnat nejen ve vzpomínkách.

zdroj:www.auria.cz/

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.