Jak udržovat skleněné nádobí

26.10.2009 16:56
Pokud jste si domů pořídili na čaj skleněný gaiwan, skleněnou konvičku - třeba na rozvíjející se čaje typu Tea Art, nebo celou skleněnou soupravu na Kung-fu čcha, jistě to bylo především kvůli průhlednosti skla. Ta možnost pozorovat rozvíjející se čajové lístky ze všech stran! Na keramickém nádobí čajová patina nevadí, na purpurové konvici z Yixingu je dokonce vysoce ceněná, na skle ale potěší málokoho. Jak se tedy o skleněné nádobí starat, aby bylo čisté a zůstalo čiré?

Vzniku čajové patiny zabráníte především pravidelnou péčí. Pokud konvičku po každém použití ihned vypláchnete a nenecháte v ní čaj zaschnout (o čajových lístcích nemluvě), zabráníte vrstvení usazenin. Nádobí je dobré po každém použití umýt horkou vodou a houbičkou. Když přitom použijete ekologický mycí prostředek, sklo se také odmastí, bude se krásně lesknout a bude zdraví nezávadné už po jednom opláchnutí. Čajových usazenin se údajně s úspěchem zbavíte také v myčce na nádobí.

Ani na silné usazeniny nepoužívejte žádné abrazivní prostředky, nepoužívejte písek na nádobí, drátěnku a pod., jinak si nenávratně poškrábete povrch skla. Pokud máte na skle usazeniny vodního kamene, naplňte nádobí vařící vodu a přisypte kyselinu citrónovou (asi 1 zarovnaná polévková lžíce na 1 l vody) a nechte odstát. V případě větších usazenin použijte větší dávkování kyseliny kyseliny citronové. Nádobí potom vypláchněte čistou vodou a případné zbytky vodního kamene odstraňte mechanicky houbičkou. Na odvápnění můžete použít také ocet.

Tomu, aby sklo bylo čisté a čiré, bez otisků prstů a kapiček zaschlé vody, zčásti pomůže použití saponátu, ale perfektního výsledku dosáhnete především vlastnoručním vyleštěním. Suchou utěrkou, která nepouští vlákénka, vytřete nádobí do sucha, až do lesku. Za toto nepatrné úsilí budete bohatě odměněni. Pohled na čaj vířící v průzračné, lesknoucí se nádobce prozářené světlem stojí za to.

Auria.cz

Přejít na nádobí z borosilikátového skla.
 

zdroj :www.auria.cz/

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.