Kombucha a její léčivé účinky

05.01.2010 19:26

Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.

Chutí kombucha může připomínat například burčák nebo jablečnou zkvašenou limonádu či mošt. Jedná se tedy o chutný nápoj, který má navíc mnoho příznivých léčebných účinků.
 
 

Účinky kombuchy

Čajová houba kombucha je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Bakterie mimojiné produkují tzv. celulozní vlákna, a ta poté vytvářejí gelovou strukturu. Činnost těchto vláken je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Taková struktura je pak dokonce využívána jako dočasná náhražka kožního implantátu při některých popáleninách. Kultura kombuchy je chráněna proti infekci a plísním tak, že v ní vznikají kyseliny s antiseptickými účinky.

Kombucha je jako doplněk stravy doporučována pro příznivé účinky na mnoho problémů - od bolestí hlavy, žaludečních potíží, zácpy až po nemoci jako jsou například artritida, hemoroidy, cukrovka nebo nervové problémy, nervozitu, stres a podobně.

Zejména účinky na trávicí systém jsou známé. Kombucha udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně a odvádí z těla nepříznivé látky. Zároveň je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.

Obecně také podporuje celkovou obranyschopnost organismu nejen proti sezónním onemocněním, ale i proti závažnějším problémům. Kombucha se například doporučuje i pro prevenci rakoviny.

Kde kombuchu pořídíte

Nápoj kombuchy je obvykle možné zakoupit v prodejnách biopotravin nebo zaměřených na východní produkty. Nicméně kombuchu můžete často zakoupit i ve větších obchodech z potravinami, které následují trend nabízet zákazníkům stále více bio a zdravých potravin.

Kombuchu zakoupíte i online. Například prostřednictvím internetového obchoduwww.prozdravi.cz.

Připravte si kombuchový nápoj

 

zdroj:www.zdrava-vyziva.net/

Prozdravi.cz Souprava pro 200 litrů kombuchy, 200 gramů zeleného čaje a živá násada čajové houby Kombuchy

Připravte si doma kombuchový nápoj. Příprava je velmi jednoduchá a díky množství kombuchy, které z této soupravy můžete vyrobit, můžete pít kombuchu pravidelně bez potřeby ji náročně shánět.

 

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.