Kombucha - příprava, složení a účinek na zdraví. Co to je kombucha?

05.01.2010 19:44

Kombuchový nápoj, který byl již na počátku století pojmenován jako "Champane of life" (šampaňské života), je pro mnohé ideální náhradou za alkoholické nápoje. Milovníci čerstvé (syrové) stravy doslova uctívají tento nápoj s jemnou kyselou chutí
 
 především pro jeho zásaditý efekt. Kombucha je také zařazena jako standardní prostředek při různých postních nebo očistných kúrách.
___
___ 

Co to je kombucha? 

Kombucha je kvasný čajový nápoj, v němž kultury kvasinek a bakterií vyrábějí během přirozeného kvasného procesu biologicky hodnotné látky. Podle receptur se k výrobě kvasného nápoje používá zelený nebo černý čaj, popř. bylinná směs a cukr. Základem pro kvasný proces je měkká, rosolovitá, houbovitá hmota, tzv. "houba kombucha". Podobá se plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako hustý, mastný lívanec.

Ačkoli má mnoho podobností s houbou jako takovou, přesto je to docela něco jiného. Obvykle se "houba kombucha" označuje za určitý živý organismus, složený z mnoha organismů, vitálních kvasinkových buněk a potřebných bakterií. Svojí strukturu se tedy spíše podobá lišejníku.

Skutečností zůstává, že je kombucha živoucí společenství (symbióza) rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů. Bakterie potřebují pro svoji činnost určité aktivní látky a vitamíny. Tyto substance nezbytné pro život dodávají bakteriím kvasinky a přeměňují cukr na alkohol. Bakterie to oplácejí tím, že produkují kyseliny, které zase kvasinky nutně potřebují pro svou vlastní ochranu. Pokud je totiž zachováno kyselé prostředí, nemohou zároveň škodit hnilobné bakterie a původci nemocí.

Látky, které vznikají během kvasného procesu, změní nápoj po všech stránkách. Nápoj pak vypadá a chutná zcela jinak, ve srovnání s původní čajovou směsí.

 

Co obsahuje kombucha, jaké má látky pro zdraví?

Podrobnou analýzou bylo dokázáno, že kvasný nápoj obsahuje mnoho biologicky cenných obsahových látek, které z antibiotického pohledu mají očistné účinky (odstraňují jedy z těla): organické kyseliny, bílkovinné enzymy a enzymy štěpící uhlohydráty, vitamíny a minerální látky, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OBSAHOVÉ LÁTKY TOHOTO KVASNÉHO NÁPOJE:

Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová.

Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K.

Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy.

Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek.

Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.

 

Kombucha jako pomoc při trávení

Kvasným nápojem z čajové houby dodáváme cenné přírodní látky zvláště do orgánů trávícího traktu. Tato zevní posila je vlastně velmi potřebná pro všechny.

Mnozí lidé mají bakteriální střevní flóru ve velmi špatném stavu. Důvodem jsou většinou špatné stravovací návyky, příliš mnoho cukru a tuku. Ale také léky, jako antibiotika, léky proti bolesti, léky na povzbuzení chuti nebo antikoncepční pilulky, dále alkohol - mohou velmi silně poškodit střevní flóru.

Kombucha také podporuje látkovou výměnu a tím umožňuje rychle a důkladně odstranit odpadní látky, vylučující se během chemických procesů v těle. K nim patří také všudypřítomné škodlivé látky a chemikálie okolního prostředí, které do našeho těla přijímáme s potravou, vzduchem, který dýcháme skrze pokožku.

 

Jak si opatřit nebo kde sehnat kombuchu?

Pokud chceme zcela poprvé začít pěstovat kombuchu, je nezbytné opatřit si stabilní "základní kulturu", kterou dostaneme v lékárně. Můžeme také přímo vyhledat pěstitele kombuchy.

Možná, že při nákupu kultury se vám bude zdát cena se základní kulturou příliš vysoká. Ale když si uvědomíte, že ono rosolovité "něco" je teprve začátkem, z něhož si můžete rok od roku kultivovat další kvasinky, které již prakticky nic nestojí, pak se prvotní investice jistě vyplatí.

Existuje ještě jiná cesta, jak si opatřit čajovou houbu: Požádejte své přátele, aby darovali jeden exemplář nebo alespoň odřízli malý kousíček ze své houby. Z tohoto nepatrného dílu a s trochou trpělivosti si můžete také vyrobit osvěžující nápoj.

U čajové houby, kterou popř. dostanete od cizího člověka, hrozí nebezpečí, že z hygienického pohledu neznáte, za jakých podmínek se tyto mikroorganismy vyvinuly, není jisté, zdali symbióza je inaktivní a zdali se ve správném poměru nacházejí bakterie a kvasinky. Někdy se však mění kombucha po celé generace svého majitele, a přesto z takového zdroje můžete získat vynikající nápoj.

 

Jaký použít čaj pro výrobu kombuchy?

Jaký čaj si pro kombuchu zvolíte, závisí na vašich chuťových zálibách. Anebo na tom, jak má čaj působit na tělo. Za "klasický nápoj" se považuje kombucha s černým čajem a rafinovaným (bílým) cukrem. Existují i jiné představy, že lepší je směs čaje, jiní tvrdí, že místo cukru je vhodnější používat med.

Rozhodující je však to, jaký druh čaje vám chutná a jaký záměr nápojem sledujete. Mikroorganismům kultur kombuchy se nejlépe daří v černém čaji. Tento živný roztok je osvědčený a prakticky bez problémů k pěstování kombuchy. Je však mnoho lidí, kteří dávají přednost živnému roztoku z bylinkového čaje, ať už proto, že černý čaj ze svých zdravotních důvodů nesnášejí, nebo chtějí využít zároveň i léčivou sílu bylin, či mají jiné důvody. Kdo však nemá příliš zkušeností s pěstováním kombuchy, měl by raději dát přednost černému čaji.

Vhodné zelené čaje pro kombuchu:

  1. Gunpowder
  2. Chen Mee
  3. Hyson
  4. Japan Bancha Tee
  5. Kukicha
  6. Oolong
  7. .. a další

Vhodné černé čaje pro kombuchu:

  1. Assam-Tee
  2. Ceylon-Tee
  3. Darjeeling-Tee
  4. Nilgiri-Tee
  5. Puerh.. a další

 

Příprava, jak se kombucha vyrábí?

  1. Do varné nádoby nalijte vodu a nechejte vařit.

  2. Do studené vody nebo do pomalu se zahřívající vody vsypte asi 70g bílého cukru a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pokud místo cukru použijete med, přidejte ho až po vychlazení čaje.

  3. Když voda vaří, nádobu odstavte a do vody nasypte čaj.

  4. Čaj sceďte.

  5. Čaj nechejte vyhladnout, aby byl vlažný (30 až 40 stupňů C).

  6. Čaj nalijte do skleněné, porcelánové nebo hliněné nádoby.

  7. Přilijte asi 10% hotového kombuchového nápoje.

  8. Kombuchovou houbu vložte do připraveného čajového roztoku.

  9. Nádobu přikryjte lněným plátnem a upevněte pomocí gumičky tak, aby se do nádoby nedostaly žádné nečistoty, popř. hmyz.

  10. Nádobu s takto připraveným obsahem postave na teplé místo a uchovávejte při pokojové teplotě. Velmi důležitý je také čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřeba. Prudké sluneční světlo škodí. Nechejte stát asi 8 - 10 dnů.

  11. Houbu z nádoby vyjměte.

  12. Hotový nápoj sceďte a nalijte do láhví.

  13. Usazeninu nechejte v nádobě, ale přibližně jednou za 4 týdny ji vylijte a nádobu vypláchněte pod tekoucí vodou. Houbu opatrně propláchněte pod tekoucí studenou vodou a znovu vložte do nádoby.

  14. Asi 10% kvasného roztoku musí zůstat v kvasné nádobě pro okyselení nové dávky čaje. Pokud umýváte také kvasnou nádobu, toto množství nalijte zpět do čisté kvasné nádoby.

  15. Pokud nevypijete všechen nápoj najednou, uskladněte láhve s hotovým nápojem na chladném místě.

  16. Nový nápoj připravíte opakováním tohoto postupu.

Autor článku-MUDr. Zbyněk Mlčoch

zdroj:www.zbynekmlcoch.cz/info/

 

 

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.