Kombucha - proč si nepěstovat kombuchu doma?

05.01.2010 19:28

Mgr. Kateřina Jandová

O zdraví prospěšných účincích kombuchy a možnosti zakoupit ji online už se u nás referovalo dříve (vizKombucha a její účinky). Kdo si tento nápoj již oblíbil a najde si trochu volného času, jistě uvítá možnost připravit si kombuchu doma sám.

Návod na přípravu kombuchy

Nejprve je potřeba sehnat si čajovou houbu. Prodává se v některých obchodech se zdravou výživou nebo je možné porozhlédnout se na internetu a najít stránky sdružující pěstitele kombuchy, na kterých je možné kontaktovat někoho, kdo může houbu darovat.

Potom se připraví slazený čaj (asi 80 g cukru na litr čaje), nalije se do větší nádoby se širokým hrdlem, po vychladnutí na pokojovou teplotu se do něj přidá sklenice již hotového kombuchového nápoje a vloží čajová houba. Dobře se osvědčila skleněná třílitrová zavařovací láhev. Otvor je lépe překrýt látkou či papírovým ubrouskem a v místnosti, kde nevzniká mnoho pachů (např. z vaření, kouření či používání mycích prostředků), se nápoj nechá 1 až 4 týdny fermentovat. Chuť se pomalu vyvíjí, ubývá cukru, přibývá oxidu uhličitého a kyseliny octové a mléčné. Některé zdroje uvádějí, že během fermentace vznikají vitamíny skupiny B a kyselina listová. Každý si musí najít dobu fermentace sám, protože závisí na pokojové teplotě, sladkosti připraveného čaje, ale i na stavu čajové houby. Pokud se kombucha nechá fermentovat příliš dlouho, vzniklý nápoj připomíná spíše ocet a také se tak dá použít.

Kombucha se rozšířila z asijské části Ruska a dnes je již celosvětově oblíbeným nápojem. Od roku 1852 se zkoumají její vlastnosti i na poli vědeckého výzkumu. Ukazuje se, že má jisté protirakovinné a antibiotické účinky.

Čajová houba je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Některé z bakterií produkují celulozní vlákna, která potom tvoří gelovou strukturu houby (viz obrázek). Jejich činnost je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Tato struktura se současně dá lékařsky využít jako dočasný kožní implantát při popáleninách. Tím, že vznikají kyseliny s antiseptickými účinky se symbiotická kultura chrání před infekcí cizorodými bakteriemi či plísněmi. Přesto je vždy na místě dodržovat pracovat s kombuchou v čistých podmínkách a vyplachovat používané nádobí horkou vodou.

Kde kombuchu pořídíte pokud nemáte čas na přípravu

Nápoj kombuchy je obvykle možné zakoupit v prodejnách biopotravin nebo zaměřených na východní produkty. Nicméně kombuchu můžete často zakoupit i ve větších obchodech z potravinami, které následují trend nabízet zákazníkům stále více bio a zdravých potravin.

Kombuchu zakoupíte i online. Například prostřednictvím internetového obchodu www.prozdravi.cz.
 
AUTOR: Mgr. Kateřina Jandová zdroj:www.zdrava-vyziva.net/

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.