Elegantní konvička a malé čajové misky.
Nakloníš konvici a naplníš misku vonícím zlatavým nápojem.
Nespěcháš. Rozhlížíš se kolem, do očí ti vstoupí
Fantastické majestátní tvary hor a mezi nimi po
Věky plynoucí řeka Li.

 Čas pomalu plyne s řekou až tam, kde zeleň
magických sloupů hor přechází v modř dálek.
Spěch zůstal někde daleko, vychutnáváš další misku
a mír Nebes a země prostupuje tvoji duší

(Malíř a literát Pavel Humpolec – Čína 1987)

Modlitba k čaji:


Čaj nám vezdejší dej nám dnes a odpust nám naše pytlíkové čaje jakož i my odpouštíme našim čajovnám a neuved nás v pokušení instantní náhražky a zbav nás vodního kamene. Až na věky. Čájmen.


Autor Gimi

Diskusní téma: O čaji

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.

Zpracování čaje

15.11.2009 09:16
„Čajovník je ušlechtilý strom jihu. Dorůstá výšky od jedné dvou stop až do výšky několika desítek stop. Při soutěskách v pohoří Pa roste dokonce čajový strom, jehož kmen sotva obejmou dva dospělí muži. Z něj se listí sklízí tak, že mu osekávají větve.“ Mistr Lu Jü To, čemu říkáme čaj, jsou usušené...
15.11.2009 09:12
    Stejně jako je například obilí surovinou pro různé druhy pečiva, jsou listy čajovníku výchozí surovinou pro různé druhy čaje. Podle použitého výrobního postupu je dosaženo různých chutí, vůní i fyziologických účinků. Podle způsobů zpracování jsou čaje děleny do základních skupin...
Záznamy: 3 - 4 ze 4
<< 1 | 2

Historie čaje

25.10.2009 20:06
Čaj jako součást kultury Čaj jako takový patří k nejvíce konzumovaným nápojům na světě. V mnoha zemích je pití čaje záležitost kultury, tradice (například „Odpolední čaj“ v Anglii) a součást určitého rituálu. Zelený čaj chutná i léčí Chceme-li se vystřídat pití kávy, zkusme si udělat zelený...
25.10.2009 20:00
Černý i zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny, ale rozdílné jsou metody jejího zpracování. U čajových lístků, ze kterých se má stát černý čaj, probíhá proces oxidace (nesprávně také nazývaný fermentace). Tmavou barvu čajové lístky získávají díky oxidaci, bohužel při ní dochází i k ničení zdraví...
Záznamy: 1 - 2 ze 3
1 | 2 >>