Co je to yerba maté?

26.11.2009 15:38

 

Co je to yerba maté? Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky a stonky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární v několika zemích Jižní Ameriky, především však v argentinské provincii Misiones.

 

Pokusy pěstovat yerbu jinde na světě ztroskotaly. Je tedy skutečně nezaměnitelným jihoamerickým nápojem. Pití yerba maté je známé velmi dlouho. Začaly s ním indiánské kmeny Guaraní, za jeho rozšíření však můžeme vděčit Jezuitům. Ti již krátce po svém příchodu zakládali plantáže Cesmíny paraguayské. Oceňovali její blahodárné účinky a patřili mezi velké propagátory
nápoje, který představoval pro jezuitský řád v Jižní Americe hlavní zdroj příjmů.

 

Příprava i pití yerba maté jsou zajímavým rituálem.

Hrají při něm nezastupitelnou roli dvě základní věci - nádoba nazýváná Maté nebo Matéro, nejčastěji vyráběná z plodu tykve Kalabasa, ale také například ze dřeva. - A Bombilla - slámka z bambusu či kovu a slitin. Skrz ní se pak nápoj srká.

 

Ukázku z dokumentu ke shlédnoutí a DVD k zakoupení naleznete ZDE.



Autor: taita2 zdroj:www.oblibeny.cz

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.