Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky a stonky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární v několika zemích Jižní Ameriky, především však v argentinské provincii Misiones.
Pokusy pěstovat yerbu jinde na světě ztroskotaly. Je tedy skutečně nezaměnitelným jihoamerickým nápojem. Pití yerba maté je známé velmi dlouho. Začaly s ním indiánské kmeny Guaraní, za jeho rozšíření však můžeme vděčit Jezuitům. Ti již krátce po svém příchodu zakládali plantáže Cesmíny paraguayské. Oceňovali její blahodárné účinky a patřili mezi velké propagátory
nápoje, který představoval pro jezuitský řád v Jižní Americe hlavní zdroj příjmů.
Příprava i pití yerba maté jsou zajímavým rituálem.
Hrají při něm nezastupitelnou roli dvě základní věci - nádoba nazýváná Maté nebo Matéro, nejčastěji vyráběná z plodu tykve Kalabasa, ale také například ze dřeva. - A Bombilla - slámka z bambusu či kovu a slitin. Skrz ní se pak nápoj srká.