Platí pravidlo, že čím mladší a křehčí byly čajové listy, tím je čaj kvalitnější. Třídění čajů podle kvality listu pak vypadá takto:
- Pupen – tzv. tip, při fermentaci zlátne.
- První list – nejmladší a nejbohatší na cenné látky, nazývá se orange pekoe. Se zlatým tipsem dává nejlepší čaje. Běžný typ čaje na Jávě a Ceylonu.
- Druhý list – dává dobrý čaj střední jakosti, označuje se jako pekoe.
- Třetí list – pekoe souchong (PS).
- Čtvrtý list – je velký a nedostatečné svinutý, často se z nich vyrábí čínský kouřový čaj. Nazývá se souchong (S).
- Pátý list – jsou to staré a velké čajové listy, které obvykle na světové trhy vůbec nepřichází, nazývají se congu (C).
Toto je dělení, které se používá jen velmi zřídka a je typické třeba pro Darjeeling. Rozlišuje se tam čaj z první jarní sklizně (First Flush), která probíhá od března do konce dubna, a čaj z druhé sklizně od května do června (Second Flush). Čaje z obou sklizní jsou považovány za nejlepší. Čaje z letní a podzimní sklizně nemají žádné zvláštní označení.
Pokud si je však blíž prostuduje, zjistíte, že klasifikace čaje je věc složitá a v praxi totiž není ani zdaleka jednotná. Názvy černých čajů sice většinou obsahují vedle názvu produkční oblasti i specifikaci listové třídy (u čínských černých čajů se navíc uvádí i číslo standardu), ovšem čaje srovnatelné kvality se v různých oblastech označují jinak. Neboli – nejlepší čaj z každé oblasti nemusí být nutně označen stejným označením. V Číně a na Cejlonu je nejvyšší listová třída označena jako FOP, v Indii je to SFTGFOP, v Indonésii OP s dodatkem sup, v Keni je nevyšší třídou GFOP. Někdy se také při označování černých čajů užívá jen jméno produkční oblasti a specifický druhový název s dodatkem finest. Některé oblasti rozlišují velikost sebraného listu číslicemi 1-3 za označením listové třídy.
U zelených čajů a oolongů se v drtivé většině třída vůbec neuvádí. Jejich názvy obsahují jen určení oblasti, výrobní druh, někdy specifický název a číslo standardu. Běžně se u nich užívá přídomků toppest, finest, choicest, fancy, superior apod. I tady však panuje libovůle a nejednostnost, protože označení a klasifikace čajů není speciálně kontrolována a záleží jen na výrobci, jak čaj pojmenuje a rozliší jednotlivé druhy. Mimo tuto základní klasifikaci dle kvality se hodnota i cena čaje určuje podle produkčních míst a polohy čajovníkových plantáží.