Při nákupu čaje dbejte na tyto rady:
zdroj https://zivotni-energie.cz
* Prohlédněte si čajové lístky. Máte možnost posoudit jejich velikost a pečlivost zpracování, stejně jako obsah nežádoucích přimísenin (dřevo, stonek). Zda je čaj čerstvý, lze vyčíst z barvy - vybledlé lístky jsou většinou staré.
* Přivoňte k suchým lístkům. Zjistíte míru přirozeného čajového aroma. Dbejte na jeho intenzitu. Dle aroma můžete určit původ čaje (čaje z oblasti Darjeelingu mají nádech sušeného sena, Assam voní jemně do karamelu).
* Co vše můžete rozpoznat v šálku? Typické zabarvení oblasti původu (čaje z Assamu jsou tmavě hnědé až černé, z Darjeelingu světlé až sytě zlaté, ceylonské pak červenozlaté), zpracování a fermentace (fermentované čaje jsou tmavší než polofermentované nebo nefermentované).
* Lístky po vyluhování dávají nejlepší informaci o charakteru čaje. Lze rozpoznat kvalitu sklizně a zpracování (nepoškozené lístky), zda-li je čaj čistý nebo zda se jedná o nějakou směs. Ve vůni se zároveň projevuje intenzita aroma a míra jemnosti čaje.
* Vůně linoucí se ze šálku (konvice). Aroma dobrého čaje má být typické vzhledem k původu silné a mnohovrstevnaté. Typické aroma čaje z oblasti Darjeeling: svěží, jemné, intenzivně květnaté, muškátové.
* Chuť Převálejte čaj několik sekund po jazyku. Rozpoznáte sílu (body) čaje stejně jako míru vyluhování tříslovin (hořkost).
* Délka chuti, aroma. Čím delší, tím lepší. V průběhu trvání chuti (aroma) lze také cítit míru čistoty čaje (nežádoucí přimíseniny mají čajově netypické nuance).
Rozlišení kvality čaje podle počátečních písmen
SFTGFOP "Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". Nejlepší čaj s ohledem na kvalitu úrody, sklizně a třídění. Jemnolistý čaj. Při sklizni jsou sbírány pouze první dva lístky a pupen.
FTGFOP I Zde chybí pouze "S" ve srovnání s výše uvedeným označením. Stále ještě špičková kvalita, méně bílých Tippies (pupenů). Římské "I" je obchodní kód a nepodává žádnou informaci o kvalitě.
GFOP S.F. S.F. znamená "Second Flush" (druhá sklizeň). Druhá sklizeň přináší intenzivnější čaje než první ("First Flush" F.F.)
GBOP "B" označuje broken. Lístky jsou speciální metodou drceny. Čaje broken jsou tmavé, vydatné a hořké. Kvalitní čaje tohoto způsobu zpracování mohou být uspokojivé kvality, masové čaje mají drsnou chuť.
BOP Také pod označením "Broken Orange Pekoe" se mohou skrývat báječné čaje, zvláště z oblasti Assam.
OP Orange Pekoe (čti orinž píkou). Název se odvíjí od holandského slova "Oranje" (podle královského rodu oranžského) a čínského "Pekoe" (bílý vlas). Nejznámější listový čaj. U čajů z oblasti Ceylonu se jedná o nejvyšší kvalitu.