Arabské čaje

Arabský mátový čaj


Arabský mátový čaj
Arabský mátový čaj

V severní Africe a v arabských zemích se rozšířilo pití sladkého zeleného čaje ochuceného mátou. Je oblíben mezi všemi vrstvami obyvatel. Připravit si ho můžete dvěma způsoby. Zcela určitě vám zachutná, navíc vás vzpruží a osvěží. Podává se ve sklenici.

Do čajové konvice nasypeme cukr - jednu lžičku na čtvrtlitr vody (popřípadě více dle chuti) a jednu lžičku zeleného čaje. Nejvhodnější je Ču čcha (Gunpowder), ale dá se použít i Čen mej (Chun mei) a jiné trpčí zelené čaje. Dále vložíme mátu - jeden lístek na šálek. To vše zalijeme vroucí vodou. Po šestiminutovém louhování čaj důkladně promícháme a můžeme servírovat. Do skleniček ho naléváme pěkně z výšky, aby se utvořila pěna. Před podáváním do každé skleničky přidáme lístek čerstvé máty.

Pokud zvolíme druhý způsob přípravy, získáme nálev tmavší barvy a intenzivní, mírně karamelové chuti. Do hrnce nebo konvice s chladnou vodou přidáme příslušné množství cukru a dáme vařit. Když voda začne vřít, vsypeme čajové lístky (Ču čcha, Čen mej…) a krátce, nanejvýše jednu minutu, je povaříme. Nálev scedíme do konvice, ve které máme připravenou mátu. Po třech minutách můžeme rozlévat do sklenic.

Značnou pozornost bychom měli věnovat výběru máty peprné. Má totiž mnoho variant, které se chuťově odlišují. Arabská máta (nana) je svou chladivou chutí určitě nejvhodnější. Jiné druhy mohou uvolňovat hořké tóny, které čaj zkazí. Nejlepší je použít čerstvou mátu, lze se však spokojit i s nasušenou. Chuť nápoje můžete obohatit použitím nerafinovaného hnědého cukru.

Velice osvěžující a energeticky vydatný čaj vás potěší a posílí v parných dnech i v třeskuté zimě. Hodí se i ke kouření tabáku. V arabských zemích se při něm běžně kouří vodní dýmky.

.: Šaj bil hel :.

Tento černý čaj, s přidáním kardmomu pochází ze staré sudánské receptury. Avšak k jeho přípravě se používá čaj vypěstovaný v Indii. Je to čaj který vás dokáže dobře naladit a má, díky Kardamomu i mírně afrodiziakální účinky. Tento čaj se podává silně slazený. Má tmavě červenou barvu a výraznou chuť po Kardamomu. Hodí se k vodní dýmce.

.: Tuareg :.

Čaj, pocházející z Maroka, teda alespoň jeho důležitá součást - máta NANA. Jeho druhou složku tvoří čínský zelený čaj Zhu cha, známý jako Gunpowder, který obsahuje velké množství fluoru, takže se vám nebudou kazit zuby, neboť Tuareg se podává silně slazený. Pro opravdu kvalitní Tuareg si nekupujte již předem namíchanou směs, ale pořiďte si čistou Nanu a čistý Gunpowder a míchejte jej v poměru 3:1 Nana:Gunpowder. Čaj se rovněž hodí k dýmce.

.: Rize :.

Silně aromatický čaj, který se zprvu zdá hořký, po chvíli dostane trpkou chuť. Výborně se hodí k dýmce. Má Tmavou barvu, velice lehce zbarvenou do oranžova. Podává se s cukrem

.: Sahlep :.

Je to takzvaný čaj nečaj, neboť nemá s čajem nic společného. Je to nápoj, svou chutí a vůní velice se přibližující ke klasickému pudingu. Lze ho podávat sypaný skořicí, nebo s kousky datlí čí různými druhy ořechů. Sahlepů je mnoho druhů, ale všechny mají jeden stejný základ, mění se jen doplňující surovina. Je to vyníkající věc, pokud máte chuť na něco jemného a sladkého. Tento čaj má svůj původ v Turecku.

SAHLAB LIBANON

Orientální pochoutka z rozemletého kořene vstavače, mléka, cukru. Chuť a barva velmi připomíná puding. Velmi oblíbené pití posypané skořicí.

SAHLAB CAIRO

Orientální pochoutka z rozemletého kořene vstavače, mléka, cukru. Podáváme posypané praženými mandlemi a skořicí.

SAHLAB BOMBAI

Orientální pochoutka z rozemletého kořene vstavače, mléka, cukru. Podáváme s kouskem čokolády, posypané grankem.

Masala čaj
Masala čaj
Podmanivé vůni čaje masala jen málokdo odolá.

Na přípravu tohoto vynikajícího čaje potřebujeme speciální indické koření masala, které se u nás prodává v čajovnách nebo obchodech s kořením. Můžete si je i sami namíchat. Jedná se o drobně nadrcené kousky hřebíčku, kardamomu, bílého pepře, skořice a zázvoru, smíchané ve vyrovnaném poměru.

Dáme vařit vodu a osladíme ji. Použijeme zhruba jednu lžičku cukru na decilitr vody. Když voda začne vřít, přidáme koření masala a jakýkoli černý hutný čaj - obojí po jedné lžičce na decilitr vody. Vaříme jednu minutu, potom přidáme mléko v poměru 1:1 až 1:2 k množství vody. Necháme vzkypět, odstavíme a scedíme.

Tento čaj ocení všichni milovníci sladkého. Je velice příjemný na žaludek. Skvěle se hodí jako ranní životabudič po prohýřené noci.

 foto a zdroj:http://caj.thoma.cz/vynatky_chut.html

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.