Příprava čaje

Čaj je nejrozšířenějším nápojem na světě. Do Evropy se dostal začátkem 17. století a od té doby se těší stále větší oblibě. Je součástí našich každodenních rituálů a má nesporný vliv na naše zdraví. Přinášíme několik rad o pití čaje.   PO RÁNU Ráno je vhodné pít čaj, který vás vzpruží do...
Vliv velikosti konvic na průběh luhování Občas se uvádí, že nejlepší čaj se připravuje v nádobách o malém objemu, jako je ochutnávací souprava, zhong nebo šálek. Proto se doporučuje připravovat kvalitní čaje v konvicích o objemu přibližně 300 ml a nepřekračovat 500 ml. Přepočítáme-li totiž...
Wrong Cha Tato příprava čaje je velmi jednoduchá. Používá se tu přibližně 1 g čaje na 30 ml vody (tedy 33 g čaje na li­tr vody, což je zhruba trojnásobné množství než při běžné přípravě čaje). Teplota vody odpovídá přísluš­nému druhu čaje. Doba luhování je však 5—15 minut, někdy i více, opět...
Lao Ren Cha je zjednodušenou metodou Gong Fu Cha. Provádí se někdy v malém zhongu (o objemu při­bližně 100 ml) místo v konvičce a připravený čaj se pří­mo rozlévá do malých šálků na pití (např. tři šálky ob­jemu zhruba 30 ml). Obvykle se zde používá poněkud méně čaje a 3-4 zalití. Postup byl již...
Tein - jedna z látek obsažených v čaji Nejvíce je v mladých lístcích. Stárnutím listu se toto množství zmenšuje a naopak se zvětšuje podíl tříslovin, které zpomalují vstřebávání teinu ve střevech a v žaludku. Jaké množství teinu bude obsažené v nálevu, závisí na době louhování čaje. Do 2...
Čínský čajový obřad Kung-fu čcha sice nemá tak striktní pravidla jako japonský čajový obřad, ale také má své zásady a postupy, které bychom při jeho provádění měli dodržovat. Odměnou nám bude tradičním způsobem připravený výrazný lahodný čaj, kde v množství nálevů můžeme ocenit kvalitu sběru i...
Pro klasickou přípravu asi 400 ml čaje potřebujeme přibližně 8 - 10g čajových lístků. Ty nasypeme do nádoby, ve které budeme čaj připravovat, a kterou jsme si předem vyhřáli horkou vodou. Necháme lístky „zavonět“. Také si připravíme čajové sítko, konvičku a misky, ze kterých budeme čaj popíjet....
Zhong je většinou porcelánový šálek bez ouška, který se lehce k ústí rozšiřuje tak, aby do něj zapadlo porcelánové víčko na několik milimetru. Jeho obsah se pohybuje okolo 80-120 ml. Existuji také ještě větší, ale nejsou již přílíš praktické. Další součástí Zhongu je miskovitý podšálek...
Příprava čaje dle čínského způsobu. Jak je snadné dobrý čaj připravit, je snadné jej i zkazit. Proto zde popíši jednoduchou a klasickou proceduru čínského původu, trochu vylepšenou Angličany, na které je těžko cokoliv dále zlepšit postupujem-li podle ni,dostaneme skoro určité skvostný vonný...
  Kung Fu příprava čaje, je vlastně dokonalost sama (Kung Fu v číně neznamená jak by si evropan myslel bojové umění ale Kung Fu znamená prostě něco dělat dobře, vynikat v tom.) Takže kung fu cha je prostě maximálně dobrá příprava čaje.Jednotlivé vonné a chuťové vrstvy se odlupují a...
1 | 2 >>

Diskusní téma: Příprava čaje

Voda je dolezita

Marian 20.05.2011
Čaj by sa mal pripravovať zaliatím mäkkou vodou. Sú doložené postupy, kedy si Číňania zbierali dažďovú - tzn. mäkkú vodu na prípravu čaju. U nás máme veľmi tvrdú vodu a čaj pripravený z tejto vody je mierne zakalený a jeho chuť nie tak výrazná ako keď je pripravený z mäkkej vody. Mojim osobným a vyskúšaným riešením je použiť nízko mineralizovanú vodu určenú pre kojencov. Odporúčam všetkým tím čajomilom, ktorí sa trápia s tvrdou vodou.
No ako tvrdú vodu poznať? Ak sa Vám po 2 - 3 vareniach vody urobí v kanvici povlak vodného kameňa, tak je tvrdá - a riadne.

Přidat nový příspěvek

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.

Pití čaje je jako klidná příjemná procházka zahradou a pití kávy je jako kvapná cesta do kanceláře.

čajové vybavení

Kalabasa je tykev známá mimo jiné také jako nádobka na Yerba Maté, nápoj jihoamerických indiánů pocházející z listů Cesmíny paraguayské. Kalabasa slouží zároveň pro jeho přípravu i k popíjení. K srkání Maté se používají bombilly - slámky opatřené ve spodní části sítkem zabraňujícím nasátí lístků....
Provádí se tak že v ní něko­likrát připravíme čaj metodou Gong Fu, ale čaj nepijeme a necháme jej v konvičce stát přes noc. Odkrytou konvičku s víčkem přitom dáme do malé misky a přes den ji jejím obsahem poléváme. Občas ji vyndáme z misky a necháme z ní ka­palinu odkapat. Když oschne, ...
Konvičky mají buď odnímatelné otočné víčko, nebo novější typ odklápěcí víčko a nepálící plastové ouško. Uvnitř obsahuje louhovací nádobku z umělé hmoty s nerezovým jemným sítkem a odtokovým otvorem. Příprava čaje je jednoduchá: čajové lístky dáme do plastové nádobky vložené do konvičky a...
Přestože lze čaj připravovat i pít ze zavařovací sklenice, jak je běžné v dnešní Číně, není to ten nejšťastnější způsob požívání tohoto ušlechti­lého nápoje. S pitím čaje je totiž spojen nemalý estetický požitek. Zatímco k ohřátí vody na čaj se nejlépe hodí prostá nádoba z varného skla, ke...
Kaj-wan (gaiwan, guywan, zhong, zwong) vznikl v době Ming (zhruba 16 st.), ve stejné době, kdy vznikly yixingové konvičky. Před vznikem gai-wanu se nádoba, ve které se čaj připravoval i ze které se pil jmenovala chawan. Gaiwan slouží na přípravu všech čajů, včetně pu-erhu. Ale nejčastěji se ...
1 | 2 >>