Bílý čaj

Bílý čaj - Čínský čaj

Bílý čaj byl po dlouhá staletí považován pouze za nápoj císařů. Je podobný zelenému čaji, ale pro jeho výrobu se používají pouze nejmladší pupeny čajovníku pokryté jemním chmýřím. Keře pro bílý čaj se pěstují ve stínu, aby se nevytvářelo velké množství chlorofylu. Podobně jako u zeleného čaje čajovníkové listy neprochází fermentací. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné antioxidanty. Bílý čaj má ze všech druhů nejnižší obsah kofeinu a barva nálevu je obvykle velmi světlá.
Příprava: Tradičně se používá vyhřátá čajová konvice. Nejdříve propláchneme hrst čaje vodou o teplotě 80°C, pak zaléváme. Doba vyluhování bílého čaje je poměrně dlouhá, několik minut u prvního nálevu, u druhého pak více. V případě přípravy silnějšího čaje ve zhongu je doba vyluhování však kratší. Kvalitní bílý čaj lze zalít i pětkrát, proto se výborně hodí pro dlouhá přátelská posezení a rozhovory.

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.