Jasmínový čaj

Jasmínový čaj - Čínský čaj

Ovoněný čaj vyráběný ze sušených lístků zeleného nebo černého čaje s mladými jasmínovými květy. Jasmín působí protizánětlivě, klidní játra, snižuje tlak a cholesterol. Do jasmínových čajů se často přidávají další čínské léčivé květy: chryzantéma (tlumí vnitřní oheň, zlepšuje zrak, vyživuje játra, léčí vysoký tlak), liliovník - Paj-che-chua (rozhání chlad, zvlhčuje plíce, odstraňuje oheň, uklidňuje), pestrovka - Čchien-ž-chung (vyživuje pleť, upravuje menstruaci), čajovníkový květ (čistí pleť, vyživuje slezinu, omezuje kornatění cév) atd.
Příprava: Tradičně se ve zhongu, nebo jiné nádobce s víčkem. Poměr mezi čajem a vodou je 1:50 anebo asi 2 lžičky čaje na 400 ml vody. Teplota vody pro nálev je 90-95°C, u zelených jasmínových čajů i nižší. Nejprve nalijte vodu do jedné třetiny misky, pak dolijte vodu na třikrát a přikryjte víčko. Luhuje se 2-3 min, zelené jasmínové čaje trochu méně. Poté se otevře víčko jen natolik, aby se mohla nadechnout úžasná vůně. Poté se čaj pro plný požitek popíjí pomalu.

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.