Červený čaj

Červený čaj - Čínský čaj

Červený čaj se v Číně říká čaji, jež Evropané označují jako černý. Je však velký rozdíl ve výrobě a následně i kvalitě mezi průmyslově vyráběným substrátem pro čajové pytlíky a čaji vyrobenými tradiční metodou, které jsou v současné době čím dál více vyhledávané. Barva nálevu je podle druhu tmavě hnědá až černá, často s červenými odstíny. Za svoji tmavší barvu, silnou vůni a chuť vděčí tzv. fermentaci. Obsahuje více (asi 4%) kofeinu (teinu) než ostatní druhy čaje, a proto lépe povzbuzuje činnost mozku.
Příprava: Tento čaj se vždy zalévá vřící vodou, poté se scedí a vlije do šálků. Před zalitím je vhodné nahřát horkou vodou konvici nebo nádobu, ve které čaj louhujeme. Doporučené dávkování se může lišit druh od druhu. Např. u čínských červených čajů se doporučuje obyčejně 3 lžičky čaje na 400ml vody, louhovat 4-8 min, u assamského čaje 2 lžičky čaje na 400 ml vody, louhovat 3-4 min.

 

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.