Oolong

Oolong - Čínský čaj

Oolong je polofermentovaný zelený čaj, který prošel pouze krátkou oxidací. V Číně se často označuje jako čaj modrozelený, polozelený, žlutozelený atd. Stupeň oxidace určuje i obsah kofeinu (teinu) v čaji. Listy oolongu jsou hnědozelené, většinou pevně svinuté, nálev bývá světle hnědé barvy. Výroba kvalitního oolongu se pokládá za umění.
Příprava: Oolongy více fermentované lze zalít i vroucí vodou, anebo vodou nižší teploty, pokud chceme více nálevů (kvalitní oolongy lze zalít až 7x). Nejlepší je připravit v tradičních nádobách zhong nebo gungfu (gonfu). Doba louhování je obyčejně velmi krátká, hlavně pro první nálevy. U více fermentovaných druhů se jedná o 1-2 minuty, u kvalitnějších méně fermentovaných desítky vteřin. Dávkování je obvykle trochu vyšší než u jiných druhů čaje.

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.