Historie čaje

Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj po vodě.       Všechny čaje pocházejí z čajovníku Camellia sineensis. Čínská varianta je spíše keř 2-3 m vysoký, s malými tenkými zelenými listy. Assámská varianta má listy větší a světlejší a dorůstá až do výšky 30 m....
Čaj je po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Nejvíce ho pijí obyvatelé Číny, pro které je zejména zelený čaj nedílnou součástí kultury i životního stylu. A v Číně se také pěstuje i vůbec nejdražší zelený čaj na světě. Jak se jmenuje a odkud pochází? Než zemřete, musíte navštívitChang-čou,...
První šálek svlažuje mé hrdlo a rty, druhý šálek zahání mou samotu a nudu, třetí šálek zavlaží můj ztěžklý, vyschlý mozek a vyplaví z něj tisíce záhadných, nových ideogramů a myšlenek, čtvrtý lehce zvlhčí celou moji bytost a s potem odplynou trápení a pohromy celého...
O japonské kultuře se často říká, že nikdy nic sama nevytvořila, ale vždy jen přijímala cizí vlivy. Ať už s tímto názorem souhlasíme, nebo ne, převzaté zvyky a kulturní hodnoty Japonci vždy dokázali přivést na samou hranici dokonalosti. Vytvořili tak svébytnou kulturu, která dnes svým bývalým...
Umění čaje (čanoju, čadó, sadó) je jednou z uměleckých disciplín, které se zrodily v období japonského vrcholného středověku. Dozajista není přehnané tvrzení, že se může stát klíčem k pochopení filosofie tradičních japonských umění, umění úpravy květin, umění kamenných zahrad, k abstrakci...
Čanoju = Japonský čajový obřad Čanoju znamená v japonštině horká voda na čaj. Japonský čajový obřad má za sebou tradici několika set let. Za tu dobu byl doveden k takové dokonalosti, že k jeho zvládnutí je třeba i několika let tréninku. Čanoju je totiž čímsi...
Čaj jako součást kultury Čaj jako takový patří k nejvíce konzumovaným nápojům na světě. V mnoha zemích je pití čaje záležitost kultury, tradice (například „Odpolední čaj“ v Anglii) a součást určitého rituálu. Zelený čaj chutná i léčí Chceme-li se vystřídat pití kávy, zkusme si udělat zelený...
Černý i zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny, ale rozdílné jsou metody jejího zpracování. U čajových lístků, ze kterých se má stát černý čaj, probíhá proces oxidace (nesprávně také nazývaný fermentace). Tmavou barvu čajové lístky získávají díky oxidaci, bohužel při ní dochází i k ničení zdraví...
Čaj jako součást kultury Čaj jako takový patří k nejvíce konzumovaným nápojům na světě. V mnoha zemích je pití čaje záležitost kultury, tradice (například „Odpolední čaj“ v Anglii) a součást určitého rituálu. Zelený čaj chutná i léčí Chceme-li se vystřídat pití kávy, zkusme si udělat zelený...