Zelený čaj

Zelený čaj - Čínský čaj

Zelený čaj je tradičním čajem v Číně i Japonsku. Při výrobě zeleného čaje nedochází k fermentaci, protože enzymy, které ji působí, se hned na začátku zničí teplem – sušením, napařováním. Obyčejně se zelený čaj zpracuje několik dnů po sběru. Obsah kofeinu v zeleném čaji je nižší než v černém, a tudíž jej mohou pít i lidé se zdravotními problémy. O léčivé síle zeleného čaje se v současnosti pravidelně vychází zprávy výzkumníků v Japonsku i USA. Barva nálevu má různé odstíny zelené.
Příprava: zelené čaje se nikdy nezalévají vroucí vodou. Optimální teplota se tradičně určovala např. tak, že na konvici s horkou vodou udržíme dlaň. Touto vodou se čaj propláchne a pak se může zalévat. Při opakovaném zalévání se teplota vody postupně zvyšuje a doba vyluhování mírně prodlužuje. Např. Zhu Cha Gunpowder se doporučuje v poměru 2 lžičky čaje na 400ml vody, teplota vody prvního nálevu 75°C, louhovat 2 min. Lung Ching (Dračí Studna) – 3 lžičky čaje na 400ml, teplota vody prvního nálevu 60°C, louhovat 2 min. Pi Lo Chun – 3 lžičky čaje na 400ml, teplota prvního nálevu 80°C, louhovat 1 min.

Licence Creative Commons
Čaj Room, jejímž autorem je Aleš Bednář, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: cajroom.webnode.cz
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cz/.

"Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda,"

Čaj room is an information website (not only) about tea.We recommend just the products, which has been tested by ourselfs. Čajroom offers advertising only for a tea sample. We test the sample, make a photo of it, add your text and link and also express our own opinion and recommendation.